Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1387 of /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Publications

 

The project « Achieve: Awareness of Common History for Identifying and Extending the Values of Europe » was funded with the support of the European Union under the Programme "Europe for Citizens"

 

Applicable to the Strand 2 – Measure 2.1 "Town-Twinning”

1st International event: KICK OFF MEETING

The project «A4EUS – ACTION 4 EUROPE OF SOLIDARITY» was funded with the support of the European Union under the Programme "Europe for Citizens"

Applicable to the Strand 2 – Measure 2.2 "Networks of Towns"

Publikuar më 02.09.2012 | 12:34

Nga Silvi Halili  
Prej 13 vitesh, vendi ynë ka hedhur shikimin me shpresën e madhe, për t’u përfshirë brenda “hartës” progresiste e moderne të botës së qytetëruar. Brezi ynë, që është “ndëshkuar” për të përjetuar tranzicionin e 20 viteve, ndihet i lodhur, sepse nuk mund të realizojë projektet e ëndrrat e veta. Në këto kushte, kontingjentet e braktisura e të shpërfillura, gjejnë si rrugëzgjidhje largimin nga vendi. Ky reagim ekstrem përbën një dramë të madhe shoqërore: largimin e inteligjencës.

Nga Edlira Cepani
Brain Drain (Rrjedhja ose largimi i Trurit) është një nga fenomenet që kanë prekur shumë vende të botës, në periudha dhe situata të ndryshme dhe si në të gjithë vendet, edhe në Shqipëri, fenomeni i largimit të trurit ka filluar në një periudhë ndryshimesh për vendin.

Që prej viteve ’90, qindra mijëra shqiptarë, janë larguar nga Shqipëria për të kërkuar një jetë të re, një të ardhme tjetër, një shkollim më të mirë. Rreth 26.000 të rinj studiojnë aktualisht jashtë vendit, mijëra të tjerë janë të diplomuar e të punësuar në vende të ndryshme e ndonëse fenomeni i largimit të trurit nuk përfshin vetëm të rinjtë, për kombin më të ri në Evropë, ata janë një nga pjesët më të rëndësishme për një zhvillim optimal të vendit.

By Zamira Cavo

The dilemma that the young people have today:” to stay or to go abroad to find work”, is for our country the dilemma of the future. Will we be able to regenerate enough resources for the future of Albania or Albania will become e resource for foreigners?

This treatment of the problem seems paradoxical, but in fact it is one of the major problems among adults in our society.

20/03/2014
Intervistë me Luiza Hoxhaj, drejtore ekzekutive e Qendrës së Studimit të Politikave Europiane për Zhvillimin Rajonal dhe  Lokal (CRDLS Albania). Ajo është një nga organizatorët e konferencës “Tako Talentet Shqiptare – Meet AlbTalents”, që do të mbahet të  më dt 28 dhe 29 Mars në Vlore.

Nga Dr. Perparim Kabo
Artikull i autorizuar për t’u lexuar  në konferencë nga ana e autorit Përparim Kabo, në kushtet e pamundësisë së arsyeshme për të qenë prezent në punimet e konferencës: “Tako Talentet Shqiptare”.
Është thënë se idetë e mëdha vijnë në botë mbi këmbët e pëllumbave. Atëherë ndoshta, nëse do të zgjasnim veshin, do të dëgjonim, në mes të poteres së perandorive dhe kombeve, një zhurmë të lehtë që do t’i ngjante rrahjes së krahëve, do të dëgjonim rrëmujën e ëmbël të jetës dhe të shpresës.

By Kosta Barjaba 
It has been a few years that the support of the students and of the excellent specialists seems to be on the agenda of the governments in Albania. But, unfortunately, it has never gone further than non-excellent rhetoric for excellence, at least so far. This has always been an evaluation of mine. But the meeting with Laura Mersin, one of the stars of the Albanian excellence, a rare physicist cosmologist, professor at the University of North Carolina at Chapel Hill, convinced me that our concept of excellence is outdated, politicized, nepotistic, and what is worst, corruptive.