Error message

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? në include_once() (rreshti 1387 i /home/crlds/public_html/includes/bootstrap.inc).

Konferenca e tretë në Shqipëri e EAR-AER dhe CRLDS në Shqipëri.

Dita e katërt e misionit te faktgjetjeve në Shqipëri solli ekipin e EAR-AER dhe të CRLDS Albania në Berat, një qytet historik, që ka pësuar një ndryshim të madh  pozitiv të pamjes dhe zhvillimit në vitet e fundit dhe që përpiqet për të shfrytëzuar plotësisht asetet e tij turistike. Ekipi u prit në ambientet e Prefektit të Qarkut të Beratit.

Publiku përmbante stafin e Këshillit të Qarkut, stafin e Bashkisë dhe të Prefektit të Qarkut, te DAR etj. ku ndër të tjera mund të përmendim zëvendës-kryetarin e bashkisë së qytetit, Z. Clirim Brisku, zëvendës-presidentin e Këshillit të Qarkut, Z. Kastriot Rrapaj, Sekretarin i Përgjithshëm i Prefetit të Beratit, z Redin Kusta dhe zëvendës-kryetaren e bashkisë së Beratit, zonjen Teuta Mucogllava.

Zonja Luiza Hoxhaj, në hapje të takimit foli për objektivat e misionit të gjetjes se fakteve dhe evidentimit te problematikave te zhvillimit rajonal në Shqipëri në përgjithësi dhe qëllimet e takimit të Beratit në vecanti. Ajo foli, gjithashtu, per objektivat e takimit, perse ky takim eshte konceptuar me kete perberje, roli i aktoreve pjesemarres ne kete takim ne zhvillimin e territorit dhe arsyet perse EAR-AER eshte prezent ne Shqiperi si dhe prezantoi rendin e dites se takimit.

Në këtë takim perfaqesuesit e larte te EAR-AER (Bordi i drejtorave te Akademise) mbajten tre prezantime:

Mr.Neacsu prezantoi Qendrën CRLDS si partnerin e saj zyrtar dhe znj. Luiza Hoxhaj si përfaqësuese e EAR-AER në Shqipëri dhe disa vende të tjera të rajonit (Mali Zi, Maqedoni, Kosovë, Bosnje Hercegovinë. Gjithashtu z. Neascu prezantoi EAR-AER, objektivat, përbërjen, misionin dhe veprimtarinë e deritanishme të EAR-AER. Ai theksoi rolin që, EAR-AER mund të luajë si trajner i trajnerëve në fondet e BE-së për projekte, si partner për projekte ndërkufitare dhe trajner për redaktimin e propozimeve në kuadrin e një thirrje për propozime.

Znj Oncioiu ka dhënë disa shembuj konkret të realizimit të punëve publike në qytetin e saj Konstanca,  me dobi për banorët, për bizneset lokale, si dhe për tërheqjen e turistëve. Ajo këmbënguli gjithashtu në faktin se fondet tashmë të rëndësishme janë në dispozicion për Shqipërinë në fazën e para-aderimit dhe se propozimet e mira duhet të përshtaten në mënyrë të veçantë të të menduarit në mënyrë që të jenë të ligjshëm për fondet e BE. Ajo këmbënguli gjithashtu se në këtë fazë të para-akses kontributi financiar i pushtetit lokal në të gjithë propozimit janë mjaft të kufizuara.

Kryetarët e Bashkive dhe Këshillit të Qarkut të pranishëm në takim reaguan me shumë entuziazëm ndaj propozimit per bashkepunim dhe garantuan se EAR-AER dhe partneri i saj CRLDS do të referohen për sesione trajnuese në subvencionet e BE-së apo si trajner për të shkruar propozime të qëndrueshme.

Mr.Delcart ka përfunduar më pas duke shpjeguar shkurtimisht filozofinë e qasjes rajonale duke theksuar në suksesin e rajoneve elastike. Elasticitetit qëndron kryesisht në bashkëpunim në mes të palëve, autoritetet për koordinimin dhe tërheqjen e mjeteve financiare, shoqëria civile për sugjerime nga poshtë-lart mbushur në nevojën e banorëve lokal, bizneset më të mëdha në kërkimin e tyre për vlerësimin dhe plotësimin e qytetarisë së mirë dhe universitetet dhe kolegjet teknike në rolin dhe hulumtim dhe rolin e tyre arsimore për mundësi të reja.